Voorkom schok van je auto

13/07/2017

Ken je dat, die flinke elektrische schok die je soms kunt krijgen bij het uitstappen van de auto? Je schrikt je er telkens een ongeluk van! Dit verschijnsel lijkt onschuldig, maar kan in uitzonderlijke gevallen ook gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld bij een benzinestation. Hoe ontstaat deze statische elektriciteit en belangrijker nog: wat kun je doen om de kans op een schok zo klein mogelijk te maken? Een eenvoudige anti-statische strip kan al uitkomst bieden.

Hoezo statische auto?

Statische elektriciteit is een natuurverschijnsel dat ontstaat door wrijving. Er is een spanning aanwezig en deze blijft gehandhaafd, doordat er geen stroom loopt.

Ontladen

De spanning bouwt zich op tot het moment van ontladen. Tijdens het autorijden bouwt statische elektriciteit zich op aan het chassis, door de wrijving aan de lucht. Ook je billen die over de autostoel schuiven bij het in- en uitstappen veroorzaken wrijving. Daarnaast zijn er nog meer factoren die het probleem kunnen verergeren. De mens wekt zelf ook een statische lading op, maar die is meestal zo laag dat je er geen schok van krijgt.

Anti-statische sleutelhanger

Verder zijn er anti-statische ontladers en statische eliminators op de markt, waarmee je jezelf kunt ontladen voordat je uitstapt. Houd het apparaatje even tegen het portier aan en deze zal de statische lading voor je opvangen. Anti-statische ontladers en statische eliminators zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar als sleutelhanger.

Kledingtips

Het type kleding dat je draagt is ook van belang, fervent fleece vestjes drager? Slecht nieuws... Vaak last van schokjes? Laat je fleece vestje dan maar aan de kapstok hangen en vermijd ook stoffen als nylon en acryl. Draag bij voorkeur linnen of katoenen kleding en schoenen met een leren zool. Schoeisel met plastic of rubberen zolen kun je beter even laten staan. Sommige beroepen vereisen zelfs speciale anti-statische werkschoenen. Het gebruik van een wasverzachter kan je kleding minder vatbaar maken voor statische elektriciteit. Daarnaast bestaan er haarproducten met een anti-statische werking.

TIP: Sommige mensen hebben een oplossing gevonden waarbij ze een punaise zonder omhulsel aan de kop in hun schoenzool prikken om de statische energie uit hun lichaam te doen geleiden – misschien werkt het ook bij u?

Slim uitstappen

Ondanks al je voorzorgsmaatregelen voel je soms aan dat je op het punt staat om weer een optater te krijgen bij het uitstappen van je auto. Doe het portier dan open en pak met je hand het koude metaal van de zij- of bovenkant van de deurstijl even vast. Zet ondertussen een voet op de grond. Jij en de auto ontladen nu tegelijkertijd. Je zult geen schok meer voelen bij het uitstappen, of hooguit een kleintje.

Ook kun je eens proberen om jezelf te ontladen via een vingernagel, waar je een metaal mee aanraakt. Een nagel heeft geen gevoel en ook al hoor je het misschien knetteren, je zult de pijn van de schok niet ervaren. Dit werkt natuurlijk alleen als je vrij lange nagels hebt, omdat je huid anders het metaal toch raakt.

Nieuws

Promoties

Bekijk hier de laatste promoties

Nieuws

Bekijk hier het laatste nieuwsBeoordelingen